Het Studio Camera Lab is een training voor beginnende beeldmakers in de regio Utrecht, de eerste editie vond plaats van eind augustus tot mid-december 2024. Het programma van het Lab werd samengesteld door het team van Studio Camera en visual storyteller Rogier Klomp.
Acht makers, die een breed scala aan beeld-disciplines vertegenwoordigen, namen deel aan het Studio Camera Lab.
Caspar Schoevaars (fotografie en macrofotografie)
Nolli Morrison (visuele kunst/fotografie)
Lenke Duyvendak (animatie en poppenspel)
Martyna Gawecka (regie en scenario)
Bart Jakobs (scenario)
Michael Hauwert (animatie en scenario)
Noa Zevenbergen (documentaire, editing en dansfilm)
Tim van Loon (experimentele film en installaties).
Allemaal werkten zij tijdens het Lab aan een of meerdere projecten in ontwikkeling. Omdat alle plannen in verschillende vormen en stadia hadden, kreeg iedereen de vrijheid om zelf hun doelen te bepalen.
Om de deelnemers te helpen hun doelen te bereiken, kreeg iedereen een persoonlijke mentor, die werd gekozen op basis van de wensen die bij een intakegesprek waren geïnventariseerd. In vier mentorsessies per deelnemer, gaven de mentoren tips over onder andere visuele experimenten, verhaalopbouw, het schrijven van een plan en interessante mogelijkheden in het werkveld.
Lisanne van Happen (freelance curator, fundraiser/producer fotografie) Mentor van Caspar.
Jonnah Bron (fotograaf/autodidactisch Filmmaker) Mentor van Tim.
Arzu Kökeng (scenarist/(schrijf)coach) Mentor van Martyna.
Karim Ouri (filmregisseur/producent) Mentor van Noa.
Aisha Madu (animator, illustrator, ontwerp) Mentor van Michael.
Bea de Visser (filmkunst, installaties en geluisperformances). Mentor van Bart.
Sverre Fredriksen (filmmaker/animation artist ) Mentor van Lenke.
Annette Knol (directeur-bestuurder FAAM/programmamaker) Mentor van Nolli.
Daan Gielis en Esther van Driesum verzorgden een pitchtraining voor de deelnemers, waarin aan bod kwam dat je veel vaker pitcht dan je eigenlijk denkt, en waarbij iedereen die pitch meerdere keren kon oefenen.
Vier tot experts gebombardeerde professionals uit de creatieve sector kwamen langs om te speeddaten. In tweetallen konden de deelnemers alles vragen aan mensen die al een tijdje meelopen in de culturele en creatieve sector.
Orlando Maaike Gouwenberg (directeur Sonsbeek Expo, curator, initiator, producent)
Milan Ueffing (fondsenwerving consultant en scenarist)
Floor Adams (animatiefilmmaker en producent)
Khaeta Chittick (programme producer professionals Nederlands Film Festival)
Twee volle dagen van het Lab stonden in het teken van feedback. Onder begeleiding van Rogier Klomp reageerden de deelnemers op elkaars plannen en dachten ze met elkaar mee, waarvoor de Das Arts Feedback Methode werd gebruikt. Die methode maakt het mogelijk om orde te scheppen in de reacties op het werk van makers, zodat zij voor zichzelf kunnen bepalen welke feedback relevant is, zonder overweldigd te raken (wat bij feedback nogal eens het geval is).
Op de een-na-laatste dag van het Lab presenteerden alle deelnemers in 5 minuten hun projecten. Ten overstaan van een zaal vol mentoren, vrienden en collega’s uit de sector, vertelden zij over hun proces en de huidige status van hun werk. We sloten af met een borrel, waar de deelnemers konden netwerken met de gasten.
De laatste dag van het Lab, hebben we teruggeblikt en kon het team van Studio Camera de deelnemers het hemd van het lijf vragen over hun ervaring en mogelijke verbeteringen voor een volgend Lab. Daarna hebben we het Lab vrolijk afgesloten aan de tafeltennistafels van de Ping Pong Club in Utrecht.
Dit Lab werd georganiseerd voor makers uit de regio Utrecht. Om de makers de regio beter te laten leren kennen, werd het Lab gehouden op verschillende inspirerende locaties in de regio Utrecht, te weten: Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik, Buitenplaats Doornburgh in Maarssen en het Hof van Cartesius, Vechtclub XL, De Nijverheid, Sterrenwacht Sonnenborgh en Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht.